2024 legnagyobb étkezési trendjei

Egészséges életmódváltás a középpontban

Egészséges életmódváltás körül forog majd a világ 2024-ben? Milyen trendektől lesz hangos a konyha? Cikkemből kiderül, mi lesz 2024 divatos alapanyaga, melyik lesz az a fűszer, ami minden ételünkben visszaköszön majd.

Ránézésre egészséges élelmiszer

Az élelmiszerek csomagolása az egészséges életmód tájékozódási pontja lesz 2024-ben is új feliratozási divattal. A csomagolásokon felfedezhetjük majd az élelmiszerek különböző egészségügyi előnyeit hirdető szlogeneket. Míg korábban a superfood és a kollagén voltak a főszerepben, 2024-ben a funkcionális élelmiszer jelző, és a test stresszel szembeni ellenállását növelő adaptogének jelenlétére felhívó feliratok hódítanak majd.

Várhatóan az élelmiszer marketing egyik fő üzenete az lesz, hogy a kényelemre és röpke örömökre érdemes áldozni, arról pedig mélyen hallgatni fog, hogy mindez akár az egészségünk kárára is mehet. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok (HFSS élelmiszerek) gyártói az örömet és kényelmet fogják hangsúlyozni mindenféle módokon.

Minden a belek körül forog

Mióta kiderült, hogy több mikroorganizmus él a beleinkben, mint amennyi saját sejtünk van, a bélflóra és a mikrobióm iránti érdeklődés folyamatosan nő, és ez a trend 2024-ben sem hagy alább. Központi téma lesz az egészséges bélrendszer, amelyet elsősorban a rostban gazdag étrend támogatja, így a figyelem középpontjába kerül a nyers zöldség fogyasztás, a növényi fehérje és a teljesértékű növényi táplálkozás is.

Nem csoda, hogy a keresőszók toplistáján nagyot ugrott a probiotikum kifejezés, hiszen a probiotikumok a belekben élő "mikroorganizmus univerzum" jófiúi, vagyis azok a jó baktériumok, amelyek erősítik az immunrendszert, szerepük van az elhízás megelőzésében, a hasi zsír szinten tartásában, a kiegyensúlyozott hormonális működésben, és még a kedélyállapotra is kihatnak. A probiotikumok táplálékát hívják prebiotikumnak, így várhatóan ez a keresőszó is meg fog ugrani a toplistákon.

Spórolás és luxus egyszerre

A spórolás és takarékoskodás éve lesz 2024 is. Az étkezésen a legtöbben úgy fognak 2024-ben spórolni, hogy feladva márkahűségüket, a legolcsóbb alternatívát keresik majd az alapélelmiszerek vásárlásakor. Visszaköszön a bolti ár akciók figyelése divat. Az éttermi étkezés helyett inkább a félkész, kész árut fogják sokan otthon gazdaságosabb módon, például sütő helyett air fryerben, rizsfőzőben elkészíteni. Az otthon főzés visszajön a divatba.

Tovább növekszik valószínűleg a két éve berobbant káoszfőzés trend is, a social médiában rengetegen rajongnak ezért a gasztrotrendért. A lényege, hogy abból főzünk, ami otthon éppen van.

A luxus megélésére marad egy szelet desszert. A szakértők szerint ugyanis a cukrászdák és a sütemények lesznek a sokak számára megengedhető luxus.

2024 étel trendjei

A legtrendibb alapanyag a creste di gallo tészta lesz 2024-ben, a legtrendibb fűszerezés a csípős minden árnyalata, a legtrendibb étel pedig várhatóan az újra felfedezett, régi nagy kedvenc ceasar saláta lesz.

Tovább hódít a növényi étkezés, ám egy megújult formában. A nagyon bonyolult, sok összetevős vegán receptek helyébe lépnek az egyszerű, növényi alapanyagokból készült ételek. 2024-ben menő lesz a zöldségnek adni a tányéron a főszerepet, és elavultnak számít majd a növényekre csupán köretként gondolni.

Összegzés

2024 izgalmas évnek ígérkezik az étkezés terén, jónéhány trend az egészséges életmód kialakítását támogatja. Íme néhány tipp tőlem, hogyan fordítsd hasznodra 2024 étkezési trendjeit:

  • "nem minden arany, ami fénylik" legyen a vezérelved vásárláskor. A csomagolásokat olvasd 2024-ben is tudatosan. Az egészségügyi előnyök új marketing trükkjeivel szemben őrizd meg az éberséged, és ne dőlj be 2024-ben sem hamis ígéreteknek.
  • a belek egészségét támogató étrend egyértelműen az egyik kedvenc étkezési trendem, nagyon örülök, hogy divatba jön. A bél egészségét azonban ne táplálékkiegészítőkben lásd 2024-ben sem, hanem elsősorban a helyes étrendben, főzz és egyél a mikrobiom egészségét támogató ételek.
  • bátran ülj fel az otthon főzés trendjére, használd ki a lendületet, amit ez a trend ad és főzz te is egszerű, gyors és egészséges ételeket.
  • próbáld ki a káoszfőzést, engedd szabadjára a kreativitásodat, ajándékozd meg magad vidám, örömteli főzésélményekkel, a finom és egészséges eredemény esélyeit azzal az egyszerű trükkel tudod növelni, hogy eleve egészséges alapanyagokat tartasz otthon, így nem nagyon tudsz a káoszfőzéskor sem mellé nyúlni.

Tarts velem 2024-ben is, egyszerű, könnyen elkészíthető, növényi alapanyagokból készült receptekkel, praktikus főzési és étkezési tanácsokkal és elgondolkodtató, nyomokban motiváló írásokkal fogom fűszerezni 2024-et.

Ha pedig többre vágysz, mint a blogom olvasása, akkor remek hírem van a számodra. Újralakottam a Menőkanál online főzőtanfolyamomat, így egy komplex étkezési és főzési csomag lett belőle. Telepakoltam tudásom legjavával, hogy menő otthon főző legyél te is.

Január végégig évnyitó kedvezménnyel tudod megrendeleni a Menőkanál csomagot. Bővebb információért írj üzenetet: info@hodossykatalin.sk!