Egészséges és boldog gyerek: táplálkozás szerepe

tippek szülők számára egészséges táplálkozáshoz

Az egészséges életmód világszintű trend. Téma a tudományban, téma a közéletben, téma az üzleti világban és téma bizony a családokban is. Sőt, sokszor vitatéma: mit egyen a gyerek? miért nem eszik a gyerek? eszik ez a gyerek rendesen? Mindannyian a magunk módján, lehetőségeink és tudásunk szerint törekszünk gyerekeink helyes táplálására.

https://www.hodossykatalin.sk/assets/images/gallery/Mitol-fugg-az-egészség_eletmod_taplalkozas.png

Étkezési tanácsadóként klienseimen keresztül gyakran utolér ez a téma, noha nem vagyok gyerek dietetikus, az egészséges életmód fontosságát gyerekkorban szívesen népszerűsítem. Azt tapasztalom, hogy azon szülők gyerekei, akik figyelnek az egészséges táplálkozásra maguk is egészségtudatosabbak, jobban érdeklődnek a téma iránt.

Minden igyekezetünk ellenére olykor kihívások elé kerülünk, amikor gyerekünk étkezéséről van szó.

Összegyűjtöttem 7 tippet ahhoz, hogyan etess boldog és egészséges gyereket:

https://www.hodossykatalin.sk/assets/images/blog/tippek_mit_egyen_gyerek.png

1. tápanyagszükséglet

Gyerekein tápanyagszükséglete életszakaszonként változik. Több testi tünet is, mint például a gyerek fáradékonysága, koncentrációs zavara, izomgyengesége, de akár az alvászavar hátterében is az állhat, hogy nem jut elég tápanyaghoz a gyerek szervezete. Látszólag eszik eleget, ám az étel összetétele nem fedi le tápanyagigényeit életkorának megfelelően. Csecsemőkortól a nagy kamaszkorig összefoglaltam egy táblázatban, mikor mire van szükségük az egészséges fejlődéshez.

https://www.hodossykatalin.sk/assets/images/blog/tapanyagszuksegleg-eletszakaszonkent_mit_egyen_a_gyerek.jpg

2. mozgásigény

A mozgás energikussá teszi a gyereket, növeli a tüdőkapacitását, erősíti a szívét, elősegíti a jobb alvást és a salakanyagok kiürülését a szervezetből. A gyerek egészséges fejlődéséhez kell a mozgás: rohangálás, ugrálás, mászás a kisebbeknek, érdeklődésnek megfelelő sport a nagyobbaknak. Ha semmilyen sport nem érdekli a gyereket, akkor még mindig ott a séta.

3. alvásigény

A kialvatlanság hizlal, stresszel, ingerlékennyé tesz, csökkenti a koncentrációs képességet, hogy csak párat említsek a negatív hatásaiból. Mit tegyél a gyerek jó alvásáért? Külön cikket szenteltem a témának és ajánlok pár hasznos tippet.

4. szokások

Étkezésünkhöz számtalan szokás kapcsolódik, például reggelizünk-e, mit és mennyit iszunk, milyen gusztussal eszünk. Ezeket a gyerek kicsi kora óta megfigyeli és a maga módján másolja. Szóval, ha bármi zavarót, nyugtalanítót veszel észre a gyerek étkezésével kapcsolatban, előbb nézz körül, milyen mintát követ vele. Amint a gyerek környezetében élő felnőttek étkezési szokásai egészségesek, a gyerek is másolni kezdi azokat.

5. neve(l)tés

Vekerdy Tamás méltán híres mondása, miszerint „nevelés nincs, csak hiteles együttélés” teljes mértékben igaz az egészséges életmódra is. Nincs egészséges életmódra nevelés, csak hiteles együttélés egészséges életmódban. Mutasd meg neki, hogy neked milyen örömet okoz, mennyi haszonnal jár, hogy te magad egészséges életmódot folytatsz. Ha te számodra megfelelően étkezel, nemcsak jó példával jársz a gyerek előtt, hanem a közérzeted is jobb lesz, semmi se szab gátat az önfeledt, közös kacagásnak, röhögésnek. A nevetés, az öröm közös megélése egyensúlyban tartja a gyerek hormonális rendszerét, jobb emésztést, jobb anyagcserét biztosít számára és segíti képességei kibontakoztatásában.

6. határok

Szülőként minél inkább tiltunk valamit, annál nagyobb kedvet csinálunk hozzá a gyereknek. Minél inkább korlátozzuk gyerekeinket abba, hogy önállóan döntsenek étkezésükkel kapcsolatban, annál nagyobb eséllyel kezdenek el egészségtelenül táplálkozni a későbbiekben. Amint saját döntést hozhat majd az étkezésről, az egészségtelenebb, eddig tiltott alternatívát fogja választani akkor is, ha egyébként nem éhes. A tilalom tehát épp ellenkező hatást vált ki, mint amit el akarunk érni vele. Tilalom helyett állítsatok fel közösen étkezésre vonatkozó szabályokat. Útmutatót jól működő szabályok felállításához a cikk folytatásában találsz.

7. megelőzés

Szülőként hajlamosak vagyunk a gyerekeinket a valóságtól eltérően látni. Tévútra visz, ha alábecsüljük, de az is, ha túlbecsüljük gyerekeink testi adottságait, szokásait. Példa erre, amikor Pistike normál testsúlyú, de szülei alultápláltnak észlelik és túletetik, ezzel elhízásba hajszolják. Vagy épp fordítva, Emma túlsúlyos, de szülei ezt nem veszik tudomásul, sokkal egészségesebbnek ítélik meg táplálkozását a valósnál. Gyereked testi adottságainak valós látásában segít a gyerekorvos, aki egyébként is szövetségesed kell legyen gyereked egészséges fejlődésének biztosításában. Gyereked étkezéssel kapcsolatos problémáinak lehetnek testi okai is, mint például ételallergia, ételintolerancia, szervi problémák stb. ezeket orvosi vizsgálatok segítségével tudod kizárni.

Ha ide értél az olvasással, akkor láthatod, hogy az étkezés több annál, hogy kielégítjük tápanyagszükségletünket. Életmódunk része, közösségi élményeink forrása.

Így, ha szülőként fontos neked, hogy gyereked egészségesen és boldogan lépje át a felnőttkor küszöbét, kezdd a változást magaddal, válj te magad egészséges és boldog felnőtté.

Neked gondot okoz a saját szokásaid helyes irányba formálása, nem okoz örömet az egészséges életmód, nem tudsz önmagad számára határokat szabni? Akkor előbb ezt kell helyre tenned, mert csak így lehetsz hiteles szülő. Fordulj hozzám bizalommal!

Hallgasd meg a gyerek egészséges táplálásáról készült podcast adást is!

https://www.hodossykatalin.sk/assets/images/blog/gyerek_egeszseges_eletmod_hodossy_katalin.png

Gasparik Maja kérdezett a kisgyerekek, tinédzserek egészséges étkezéséről. A leterhelt szülőket szerettük volna tehermentesíteni praktikus étkezési tippekkel, hogy a kisebb vagy nagyobb gyerekeiknek egészséges étkezést biztosítsanak a rohanós mindennapokban.

Étkezési és főzési szokásaink meghatározzák egészségi állapotunkat, és ez a gyerekeink esetében sincs másként. Hogyan lehet megoldani a gyerekek gyors, tápláló étkezését?

Tippeimet és hasznos tudnivalókat a gyerekek egészséges étkezéséről itt hallgathatod meg.

Vissza a műsorlistára!

Témában ajánlom, én is olvastam és merítettem belőle a cikk írásakor:

Pető Dalma-Buzás Norbert: Az "utolsó csoki" már túl késő - szülők és gyermekek eltérő véleménye a gyermekek táplálkozási szokásait illetően. Vezetéstudomány. Budapest Management Review. LII. ÉVF. 2021. 3. szám

HOLCZER ADÉL JUDIT: A Szülői Egészségtudatosság és az Étkezési Preferenciáik Vizsgálata. Debreceni Egyetem.

Este ezért tegyük le a telefont. Házipatika. 2019.05.27.

Mariette Boon-Liesbeth van Rossum: Mindent a testzsírokról. Scolar Kiadó. 2020.

HVG Okoskönyvek. Harapj bele a jóba! HVG Kiadó Zrt. Budapest. 2015.