Gyors, finom és tápláló

ital enciklopédia

Smoothie, turmix, dzsúsz, lé és shake - italok, amelyek gyümölcsből készülnek, és egyben tökéletes kiegíszítői a nyers vegán étrendnek. Miben különböznek és hogyan készíthetjük el őket?

Smoothie vagy turmix

Smoothiet gyümölcsből készítenek, de gyakran gazdagítva van zöldségekkel is, és fűszerekkel, superfoodokkal van bolondítva. Ebben nagyban hasonlítanak a turmixxal, azonban a smoothie attól smoothie, hogy van benne jég vagy fagyos összetevő. Mindkét ital esetében a teljes gyümölcsöt, zöldséget összeturmixoljuk és elfogyasztjuk. Ezért ezek az italok jellegzetesen sűrűel. Ahhoz azonban, hogy krémesek, gyönyörű színűek is legyenek, érdemes odafigyelni, hogy milyen géppel turmixoltuk össze az alapanyagokat. A smoothiek és turmixok nagy erénye, hogy tele vannak nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal és enzimekkel. Ezt a kirobbanó tápértéküket azonban hamar elveszíthetik az oxidáció hatására. Ez pedig egy újabb ok arra, hogy megfelelő turmixgépet válasszunk elkészítésükhöz. Az én vákuumos turmixgépem a vitamin- és enzimvesztést megelőző vákuum technológiával gyönyörű színű, tápláló és krémes italokkal kényesztet nap, mint nap.

vákuumos turmixgép

Centrifúga vagy prés

A gyümölcslé és dzsúsz rosttartalma alacsonyabb, mint a turmixé vagy a smoothié, mivel a gyümülcs, zöldség húsa nem kerül az italba, csak a levük. Ennek köszönhetően gyorsabban meg tudjuk emészteni ezt a fajta italt. A gyümölcslé és dzsúsz esetében csak azt a lét isszuk, amit az alapanyagokból kinyertünk. A lé kinyerése pedig kétféle módon lehetséges, vagy centrifúgával vagy pedig présgéppel. A centrifúga magas fordulatszámon, gyorsan dolgozik. Ám a sebességnek ára van, a gyors eljárás során magas a vitamin- és enzimveszteség. A gyümölcsökből és zöldségekből sokkal kevesebb levet nyer ki, mint a prés, és ezért sokkal több a hulladék, gyakran fogyasztásra már nem kerülő gyümölcs-, zöldséghús. A préselés a sebesség helyett az erős nyomást hívja segítségül, így, igaz valamivel több idő alatt, de vitamin- és enzimdús italt csapolhatunk a poharunkba. A préseknél ezért az a legnagyobb erény, minél lassabbak. Az én gyümölcsprésem a világ leglassabb prése, így az én gyümölcslevem tele van vitaminokkal és enziekkel.

Slow juicer

A jól ismert shake

A növényi italok kínálatában shakere is bukkanhatunk. Ez az ital Amerikából származik, megnevezése (shake) magyarul annyit jelent összerázni. Az első shake tej és fagyi alaposan összerázásából született. Manapság a shakebe bármi belekerülhet - gyümölcslé, alkohol is ott szerepel az összetevők között. Az én kedvenc shakem az MM, vagyis a mangó matcha shake.

Mango matcha shake
  • egy nagy érett mangó
  • matcha zöld tea vagy Matcha power superfood

A mangót alaposan megmosom, és lassúprésemmel tápláló levet nyerek ki belőle. Az MM koktélom másik összetevőjét, a matchát kétféle módon készíthetem el. Vagy főzök zöld matcha teát, vagy egyszerűen csak belepakolok a kézi sharebe egy kiskanál Power Matcha superfoodot, felöntöm a friss mangólével, és alaposan összerázom. Egészségünkre!

Olvass tovább