Mit pakoljunk a tízórais, uzsonnás dobozkába?

Egészséges életmód kisgyerekkel extra kihívások elé állít

Az egészséges életmód megtartása néha kihívásokkal teli lehet, különösen, ha gyerekeket nevelünk. A reggeli készülődésben rengeteg apró, gyakran láthatatlan feladot végzünk el, és a reggeli rohanás néha káoszhoz vezethet. Mi a megoldás erre az örökös hajtásra? Hogyan tehetjük gördülékenyebbé a reggeleket, hogy mindenki időben és békében indulhasson útnak?

Előre gondolkodás a reggeli készülődésben

Képzeld el, hogy amikor a család reggel útnak indul, minden a lehető legsimábban megy. A reggel erősen meghatározza a napod hangulatát, és a nyugodt kezdet plusz energát ad a nap folyamán is. Az egészséges életmód fontos eleme a nyugodt reggel. Hogyan teheted könnyebbé a reggeleket? Elsőként gondold végig, hogy mi az, amit nem feltétlenül reggel kell elvégezned a reggeli készülődés feladatai közül? A reggeli és tízórai elkészítése is ilyen lehet. Ha az esti órákban pakolod a tízóraikat előre, a reggelek sokkal kevésbé lesznek stresszesek. Hiszen a legfontosabb, hogy békésen induljon a nap.

Miből készítsünk egészséges, tápláló reggelit és tízórait gyermekünknek?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) külön a gyerekek étkezésére is kitérő táplálkozási ajánlásokat fogalmaz meg. Az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viselő ajánlások fényképekkel illusztrálják, miből és mennyit szükséges egy gyermeknek fogyasztania. Az ajánlások szerint például egy serdülőnek

  • naponta min. 4 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása javasolt, a burgonya, az olajos magvak, gyümölcslevek nem számíthatók bele a napi 4 adagba, míg egy adagnak 100 g zöldség vagy gyümölcs felel meg,
  • naponta 3 adag gabonaféle elfogyasztása javasolt, ebből legalább 1 teljes értékű gabona legyen, míg például 1 adagnak 80 g nyers tészta, rizs vagy 70 g kenyér, kifli vagy 50 g zabpehely felel meg,
  • mindhárom főétkezés, így a reggeli/tízórai tartalmazzon teljes értékű fehérjét.

A gyermek tápanyagigénye életkortól függően változik. Szülőként joggal bizonytalanodsz el abban, hogy miként biztosítsd gyermeked számára a megfelelő mennyiségű és minőségű ételt. Ne félj segítséget kérni! Kikérheted a gyerekorvos tanácsát, tanulhatsz az OKOSTÁNYÉR ajánlásaiból és személyre szabott tanácsokat kaphatsz étkezési tanácsadótól is.

Tízórai és uzsonna készítési idő spórolása

Egy tízórai vagy uzsonna doboz gyorsan összeállítható, mindössze 2-3 perc alatt. Ha ennél több időt vesz igénybe, valószínűleg felesleges feladatokkal foglalkozol. Néhány praktikus tipp, hogy még könnyebben készíthess tízórait vagy uzsonnát:

  1. Tartsd rendben a konyhapultot, hogy könnyen tudj dolgozni! Ha akkor kell pakolnod és munkafelületet tisztítani, amikor a tízórai és uzsonna készítésnek állsz neki, akkor a hely előkészítésével máris rengeteg időt veszítesz.
  2. Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy a tízórai és uzsonna dobozokat suli után pakolják ki a konyhában, hogy amikor a tízórait vagy uzsonnát készíted, már kéznél legyen a tiszta doboz.
  3. Az alapanyagokat tárold könnyen elérhető helyen! Egyezzetek meg, hogy kinek a felelőssége a tízórai alapanyagainak beszerzése, ki figyeli, hogy mi fogyott el, ki intézi a vásárlást. Ha az alapanyagokat helyükre pakolva, könnyen elérhető helyen tartod – például a kenyér felszeletelve a tárolójában, a gyümölcs, zöldség a konyhában, akkor villámgyorsan elő tudod szedni tízórai vagy uzsonna készítéskor, és nem vesztegetsz egy percet se kereséssel, pincébe, kertbe rohangálással.
  4. Az eszközök, például kés, vágódeszka, szalvéta legyenek kéznél! Az eszközök keresgélésével feleslegesen sok időt veszítesz.
  5. Engedd meg a gyereknek, hogy segítsen a készítésben, hogy fokozatosan tanulhasson! Nézd meg, mik azok a feladatok, amit a gyerek is el tud végezni, be tud neked segíteni. Kezdetben lehet, hogy csak a vizes kulacsát fogja megtölteni, de fokozatosan megtanítod arra, hogyan készítsen magának reggelit, tízórait vagy uzsonnát.

A reggelek és tízóraik könnyen szervezhetők, ha ezeket a tippeket alkalmazod. Ne feledd, hogy a békés reggel elengedhetetlen a harmonikus nap kezdetéhez.

Szeretnéd megtanulni, hogyan táplálhatod megfelelően magad és a gyerekeidet? Várlak az online étkezési tanácsadásomra, ahol felfedezheted a tested tápanyagigényeit és új, tápláló ételek elkészítését tanulhatod meg. Kattints az alábbi képre, és foglalj időpontot még ma!

Hallgasd meg az egészséges tízórairól készült podcast adást is!

https://www.hodossykatalin.sk/assets/images/blog/mit_pakoljunk_tizoraira_egeszseges_etkezesi_tanacsok_hodossy_katalin.png

Gasparik Maja, a Pátria Rádió riportere kérdezett az egészséges tízórairól.

A leterhelt szülőket szerettük volna tehermentesíteni praktikus tippekkel, hogy a tízórai egészséges legyen és gyorsan elkészüljön a rohanós mindennapokban. Étkezési és főzési szokásaink meghatározzák egészségi állapotunkat, és ez a gyerekeink esetében sincs másként. Hogyan lehet megoldani a gyerekek gyors, tápláló étkezését?

Tippeimet és hasznos tudnivalókat a gyerekek egészséges rízóraijáról itt hallgathatod meg.

Vissza a műsorlistára!