Takarékos egészséges élet

spórolási tippek egészséges életmódhoz

Szeretnél spórolni az élelmiszeren, de nem szeretnél lemondani az egészséges életmódról? Ne aggódj, hiszen az egészséges táplálkozásnak nem kell a pénztárcádat terhelnie. Mutatok néhány tippet, amelyek segítségével jelentős összeget takaríthatsz meg az élelmiszerek vásárlásakor, miközben a táplálkozásod továbbra is egészséges marad.

1 | Írj bevásárlólistát, mint egy gondos tervező!

Legyen egy jól szervezett lista, amelyen mindig szerepel, mi az, amire valóban szükséged van. A listát érdemes mindig magadnál tartanod, így nem felejted el azokat az alapvető élelmiszereket sem, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges étrend szempontjából. Jó megoldás például ha párhuzamosan két listát vezetsz, egyiket a mobilodban, így az mindig veled van, a másikat a konyhában látható helyen, amihez mindenki oda tudja írni az épp hiányzó élelmiszert.

2 | Hozz létre egy kamrát, ahol az élelmiszerek otthonra találnak!

Gondolj úgy a kamrára, mint egy biztonságos menedékre, ahol a száraz tészták, konzervek, száraz hüvelyesek, rizs és gabonafélék kincsekként pihennek. Ezek az alapanyagok nemcsak hosszú ideig tárolhatók , de értékesek hozzávalói egészséges kulináris kalandjaidnak.

3 | Tervezz előre!

Oszd fel a vásárlásokat kamrafeltöltő és friss élelmiszervásárlásokra. A kamrafeltöltő vásárlások során nagyobb mennyiségű élelmiszert vásárolhatsz, amelyek akár 2-3 hónapra is elegendőek lehetnek, attól függően, hogy mennyit tudsz tárolni. Ez lehetővé teszi, hogy ritkábban kelljen vásárolnod, és kevesebb időt kelljen a boltban töltened. Így megteheted, hogy a heti bevásárlás csak a friss pékárura, húsokra, zöldségekre és tejtermékekre szőküljön. Ennek köszönhetően érezni fogod, ahogyan a bevásárlás terhe könnyebbé válik, kiadásaid tudatosabbak lesznek. Ráadásul így ritkábban kell bevásárolnod, és több időd marad másra!

4 | Jóllakottan menj vásárolni!

Ha éhesen mész bevásárolni, hajlamosabb vagy az impulzív vásárlásra és nagyobb az esélye, hogy olyan élelmiszereket választasz, amikre valójában nincs szükséged. Ha jóllakottan mész, határozottabban tudod tartani magad a bevásárlólistádhoz. Ne engedd, hogy az üres gyomrod irányítsa vásárlásaidat. Jóllakottan könnyebben ellenállsz az élelmiszer-csábításoknak, és tudatosan választasz.

5 | Ne a reklámokat olvasd!

Olvasd el a termék csomagolásán található fontos információkat, például az összetevők listáját és a tápanyagértékeket. Ez segít eldönteni, hogy valóban azt vásárolod-e, amire szükséged van, és lehetővé teszi az olcsóbb, de ugyanolyan minőségű alternatíva kiválasztását. Az összetevők listája, a tápanyagok összetétele, és az árak mellett feltüntetett egységár mind értékes információkat tartalmaznak. hogyan dönts az egészséges és gazdaságos választás mellett? Az összetevők listája segít eldönteni, hogy tényleg azért adj ki pénzt, amit venni szeretnél. A tápanyagösszetétel segítségével összehasonlíthatsz termékeket, és ki tudod választani a minőségibb árut. Az ár mellett feltüntetett egységár pedig segít abban, hogy ugyanolyan minőség mellett az olcsóbb terméket tud megvásárolni.

6 | Vigyél magaddal kosarat!

A nagy bevásárlókocsik gyakran arra késztetnek, hogy többet vásároljunk, mint amire valóban szükségünk van. Használj inkább egy kisebb kosarat, amelynek súlya arra emlékeztet, hogy csak az elengedhetetlen dolgokat tedd bele, és ne költs felesleges dolgokra. A bevásárlókocsinak a kamrafeltöltő bevásárlásokon veszed hasznát, 2-3 havonta egyszer. A heti bevásárlásokhoz használj kosarat vagy szatyrot. Így elérheted, hogy mindig legyen otthon egészséges étkezéshez alapanyag, és ne kisértsen semmi feleslegesen.

7 | Figyelj az akciókra, de csak akkor vásárolj, ha valóban megéri!

Amikor a termék akciós ára megkísért, mielőtt elcsábulnál, győződj meg róla, hogy valóban szükséged van-e rá, és az ára az aktuális piaci árnak megfelelő. Ne hagyd, hogy a csillogó kínálat elterelje a figyelmedet! Az akciós áraknál ne a termék eredeti árával hasonlítsd össze az árat, hanem az adott élelmiszer piaci árával. Akkor vásárolj akár kamrafeltöltő mennyiségben is akciós árut, hogyha az a termék a többi hasonló minőségű termékhez képest akciós, nem pedig önmagához képest. Az akciók és kedvezmények csalogatóak lehetnek, de mindig győződj meg róla, hogy valóban megéri-e az adott termék ára az aktuális piacon.

8 | Válaszd a testednek megfelelő ételeket, mint egy bölcs táplálkozási szakértő!

A vásárlásodat igazítsd a tápanyagszükségleteidhez. Fehérjéhez húsokból és növényi forrásokból egyaránt hozzájuthatsz. A növényi fehérjék olcsóbbak, mint az állati fehérjeforrások, ráadásul a napi rostbevitelünkhöz is jelentősen hozzájárulnak. Szénhidrátforrást olyat válassz, ami egyben magas rosttartalmú. A megfelelő fehérje és rostbevitel mellett biztosítva lesz a szénhidrát és zsír beviteled is. Így lesz a tested boldog és egészséges!

9 | Tervezd meg a főzéseket!

Legyen a konyhád a saját kulináris műhelyed, ahol tervezetten készíted el hétről-hétre az ebédedet, vacsorádat, pakolsz magadnak reggelit, tízórait, uzsonnát. Necsak azt tervezd be, hogy mit fogsz főzni, hanem azt is, hogy mikor. Így nemcsak pénzt takarítasz meg, de időt is spórolsz, és elkerülöd a felesleges pazarlást.

10 | Kísérletezz a konyhapénzzel!

Ha tisztában vagy azzal, mennyit költesz élelmiszerekre, könnyebben kezelheted a pénzügyeidet. Tegyél félre készpénzben vagy elkülönített bankszámlára egy adott összeget, amit úgy gondolod, hogy élelmiszerre szeretnél költeni. Ha többet költesz a kívántnál, akkor kezd el alkalmazni a fenti 9 tippet, és kezdj el spórolni úgy, hogy közben nem rövidíted meg az egészségedet.

A 10 tipp segítségével jelentős összeget takaríthatsz meg az élelmiszerek vásárlásakor, miközben a táplálkozásod továbbra is egészséges marad.

Remélem, hogy ezek a tipek segítenek neked megtalálni az egyensúlyt egészséges életmódod és pénzügyeid között. Ne feledd, minden probléma egy feladat, amire van megoldás. Ha további segítségre van szükséged az egészséges táplálkozás terén, ne habozz kérni egy online konzultációt!

Hodossy Katalin | étkezési tanácsadó | okleveles TÉNÉ szakértő | hormonális egyensúly tanácsadó

Hallgasd meg az egészséges életmód spórolási tippeiről készült podcast adást is!

https://www.hodossykatalin.sk/assets/images/blog/sporolasi_tippek_egeszseges_eletmod_hodossy_katalin.png

Gasparik Maja, a Pátria Rádió riportere kérdezett az egészséges életmódról és költségeiről.

A folyamatosan dráguló élelmiszerárak mellett szerettük volna spórolási tippekkel segíteni mindazokat, akik számára fontos az egészséges életmód és az egészséges étkezés. Étkezési és főzési szokásaink meghatározzák egészségi állapotunkat. Hogyan lehet megoldani olcsón a gyors, tápláló étkezését?

Tippeimet és hasznos tudnivalókat a fenntartható egészséges étkezésről itt hallgathatod meg.

Vissza a műsorlistára!