Vegánság, több, mint a hús elutasítása

Trend, életmód, státusz vagy lázadás

A vegánok nem esznek húst, sem tojást, sem pedig tejet és tejterméket. Sőt még mézet sem. Ha laktózintolleranciával vagy tejfehérje allergiával, esetleg tojásfehérje allergiával éltek együtt, akkor biztosan jól jönnek nektek a vegán receptek. A vegánság mégsem ezekre az ételallergiákra született megoldásként. Nemis egy új tend, divathullám vagy csoda diéta. Mi tehát a vegánság?

A vegánság kialakulásáról, történetéről sokat megtudhatunk az internet segítségével, én is igénybe vettem, rengeteg belföldi és külföldi oldalat, cikket olvastam át. Válasz után kuttatam arra a kérdésre, hogy vajon miért dönt úgy, az az ember, aki egyébkent bármit ehetne, hogy mégsem fog semmi állati eredetű ételt fogyasztani. Egy vegán étrendje miért kizárólag növényi alapanyagokból épül fel - plant based étrend? A választ a vegánság definíciójában találtam meg. A vegánok ugyanis olyan életmódot folytatanak, amely elkerüli, amennyire csak lehetséges és praktikus, az állatok élelem, ruházkodás vagy más célokból való kínzását, kizsákmányolását.

https://www.hodossykatalin.sk/assets/images/globals/IMG_6993-22.jpg

A definíció kulcsszava számomra az "életmódot folytatni" szókapcsolatban rejlik. Az én táplálkozásom növényi alapú - plant based. Reggelire leggyakrabban turmixot, smoothiet választok. Szétturmixolom az idény szerint épp elérhető gyümölcsöket, zöldségeket. Amióta van otthon komposztálónk, azóta ez a reggeli már hulladékmentes is egyben, nemcsak tápláló. Igyekszem olyan életmódot folytatni, amely óvja a környezetet. Úgy gondolom, hogy érdemes ezt mindannyiunknak átgopndolnia. Táplálkozási szokásaink, az, hogy mikor, mit és hogyan eszünk, hatással van a környezetünkre, ekológiai lábnyomot hagyunk vele. Sokkal inkább erről szól a vegánság. Az egyén mindennapi döntéseiről.

Ha szeretnéd a tápláló, növényi alapú étkezést a mindennapjaidban megvalósítani, vagy, ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, vedd fel velem a kapcsolatot: info@rawsef.sk. Addigis egészségünkre váljon minden nap!


Olvass tovább