Miért vegán?

Mit jelent a vegán?

Az én oldalamon a vegán kifejezést az étkezéssel kapcsolatban használom. A növényi táplálkozást jelölöm vele, tehát azt fejezi ki, hogy az ételek és italok kizárólag növényi eredetű hozzávalókból készülnek. A vegánság azonban nem a táplálkozás miatt jött létre. A vegánság létrejötte a bolygónk iránti felelősségünk tudatosításából született, melynek sorsa nagyban függ az emberiségtől. Én sem vagyok közömbös e téma iránt, éppen ezért a vegánsággal az Életmód rovatomban foglalkozok részletesebben.

Mi az a raw vegán?

A raw angol szó magyar jelentése nyers, ami a vegánnal összekapcsolva a növényi alapú kész ételek és italok nyers voltára utal. A nyers ételek és italok alapanyagai természetesen nyersek, ez sok esetben külön fel is van tüntetve a csomagolásukon, mint például a kakaópor, kókusz olaj vagy zabpehely esetében. Jó erről előre meggyőződnünk hogy biztosak lehessünk benne, hogy elkészített étel, ital valóban nyers-e. Tanfolyamaimon a raw konyha rejtelmeibe is elkalauzolom az érdeklődőt.

Mit jelent a raw veganizmus?

A raw vegánok kizárólag csak nyers növényi alapú ételeket fogyasztanak. A világon sok ember színesítette a múltban is és napjainkban is étlapját nyers vegán ételekkel, italokkal, és vannak köztük olyanok is, akik teljesen felcserélik azt. Életmód rovatomban igyekszem minél több ilyen emberről és tapasztalataikról hírt adni.

Miért jó nyers vegán ételeket fogyasztani?

Főzéssel, grillezéssel és sütéssel a gyümölcsök, zöldéségek és más növények színe, íze és struktúrája alakul át, hanem beltartalmi értékük is. A nyers ételek kaphatnak ugyan hűkezelést, de az nem lehet tartósan magasabb mint 42 °C - 48 °C. Ennek a hátárnak az átlépése a növényekben természetes módon előforduló enzimek tejes elvesztését okozza, és bennük lévő hőérzékeny vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is károsodnak. Ezért szokás a nyers ételeket élő ételeknek is nevezni. Életmód rovatomban rendszeresen osztok meg veletek nyers vegán ételek receptjeit.

Vega vagy vegán?

A vega, a vegetariánus szó rövidítése, az adott ember táplálkozási szokásaira utal, Azokat hívjuk így, akik nem esznek húst. A vegánok azonban nemcsak húst, hanem semmilyen állati eredetű élelmiszert, tehát például tejet, tejterméket, tojást sem esznek. A vegánok életmódjukkal arra törekszenek – amennyire lehetséges és praktikus –, hogy kizárják az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból (vegánság definíciója). Tanfolyamaimon kizárólag növényi alapanyagokból alkotunk.

Ehetnek a gyerekek is vegán ételeket?

A helyesen összeállítptt vegetariánus vagy vegán étrend teljes értékű táplálékokkal szolgál az ember számára élete bármelys szakaszán beleértve a várandós nőket, szoptató anyákat, kisbabákat, gyerekeket és serdülőket is. Állítja ezt a Dietetikusok Amerikai Szövetsége, és hasonló állásponton vannak ausztrál és britt kollégáik is. A vegán étrend helyes összeállításában táplálkozási tanácsadóként segítem klienseimet.

Smoothie, turmix, lé, dzsúsz vagy shake?

Mindegyik esetében italról van szó, ám a smoothie és a turmix turmixgéppel készül, a lé, a dzsúsz juicerrel, a shake pedig kézi shakerrel. A kitűnő ízú, élvezetes és egyben tápláló nyers vegán italok titkának egyik sarkalatos pontja az elkészítésükre használt gép minősége. Az én Raw konyhában számos professzionális turmixgépet, juicert és egyéb gépet gyűjtöttem össze. Az egyes italok közti külömbség azonban nemcsak az elkészítésük módjában rejlik, olvassatok utána az Életmód rovatomban.

Akkor én már végképp ne egyek sajtot, tejet vagy húst?

Természetesen mindenki egyen azt, ami neki ízlik. Vegán, vagy épp nyers vegán ételek rendszeres fogyasztása még nem jelenti azt, hogy meg kell bárkinek is vállnia kedvenc ételeitől csak azért, mert hús, tej vagy tojás felhasználásával készül. Ez egyáltalán nem így működik. Sőt, 2009-óta ismerjük és használjuk a flexitariánus megnevezést– vegetariánus, aki időnként húst is eszik. A vegyes táplálkozású klienseim részére vegyes étrendet állítok össze, amely segítségével számukra megfelelő mértékre tudják beállítani a növényi és állati eredetű ételeket.